Italië. Wat een land. De uitgestrektheid, de diversiteit en de heerlijkheid. Als er een paradijs op aarde bestaat, dan is het daar. Alles, maar dan ook alles is er mooi. De natuur, de steden, het eten, kunst, de kunst van het leven, auto’s en natuurlijk de rijkheid aan wijnen.
Ik genoot ontzettend van een fijne wijn bij een smakelijke maaltijd. Een heerlijke liefhebberij. Langzaam maar zeker groeide mijn interesse: wat maakt nou dat de ene wijn me meer aanspreekt dan de andere? Welke elementen beïnvloeden de smaak? Hoe ziet het productieproces eruit? Wat doet zon met een druif? Wat doet een frisse bries met de druif?
Ik verdiepte me meer en meer in het ambacht van wijn maken. En leerde steeds meer. Én kreeg steeds meer respect voor dit bijzondere vakmanschap. Hoe knap is het dat een wijnboer met alles wat hij heeft - de grond waarop hij leeft, het klimaat van zijn streek en zijn drive om wijn te maken - zo’n ontzettend mooi product kan maken? Samenwerken met de natuur en daardoor tegelijkertijd zo kwetsbaar zijn. En dan nog zo iets moois afleveren. Jaar in jaar uit, generatie na generatie.
Tijdens mijn reizen door Italië stopte ik steevast bij kleine wijnhuizen. Want daar kom je nog de echte en pure liefde tegen. Een goede wijn maken kost tijd. Het vraagt ervaring. Het is een proces van vallen en opstaan. Processen en recepten die van generatie op generatie doorgegeven worden. Een dans met de natuur. Dat vraagt liefde. Dat vraagt respect. Voor mij 2 ingrediënten die hoe-dan-ook in het product verwerkt moeten zitten.
Een prachtig voorbeeld daarvan is de limoncello van Limonio van de 3 zussen op Sicilië. Een ienie-minie boerderij op het eiland waar 3 zussen het recept van hun grootmoeder in ere houden. En waar ze, omdat die toch op hun land staan, ook de zaligste olijfolie maken. Mamma mia, wat een smaak!
Wat begon met een paar doosjes meenemen achterin de auto, mondde uit in het importeren van heerlijkheden uit alle windstreken van het land. Elke regio met zijn eigen karakter. Van Piemont tot Sicilië. Van bergen tot zon. Van kalksteen tot vulkaan.
Omdat je dit vak en je klant tekort doet met alleen maar vanuit ‘liefde’ te werken, wilde ik me écht bekwamen in wijn. Om mijn vondsten goed te kunnen beoordelen en om mijn klanten nog beter te adviseren, ben ik de opleiding tot Register Vinoloog gaan volgen. Fan-tas-tisch! Ja, ook pittig, maar bovenal mooi.
Kijk rond in de shop vol heerlijkheden. Stuk voor stuk producten die ik zelf gevonden heb. Je vindt er geen wijnen waar miljoenen liters verhandeld van worden, maar wijnen waarvan ik met de maker sprak en wiens verhaal ik ken. Mensen die met hart en ziel op hun land werken. Die samenleven met de natuur. En genieten van al het goede dat ze ons brengt! Laten we toosten op het leven en het leven vieren!
Uw winkelwagen is momenteel leeg